Prima misiune SpaceX cu echipaj uman un succes!

Foto: (c) NASA/Bill Ingalls/Handout via REUTERS

Prima misiune SpaceX cu echipaj uman un succes!


Capsula Crew Dragon, la bordul căreia s-au aflat astronauţii NASA Bob Behnken şi Doug Hurley, a amerizat în Golful Mexic duminică, 2 august, finalizând cu succes istoricul zbor Demo-2 spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).
Lansarea misiunii Demo-2 la 30 martie a reprezentat primul zbor orbital lansat de pe pământ american de la sfârşitul programului navetelor spaţiale, în 2011.

Acum, după misiunea Demo-2, naţiunea americană va îngropa în memorie această perioadă de secetă a zborurilor spaţiale, după cum a declarat administratorul NASA Jim Bridenstine.

„Azi a fost o mare victorie, dar este doar începutul”, a susţinut Bridenstine într-o conferinţă de presă de după amerizare.

„Intrăm într-o nouă eră a zborurilor spaţiale cu echipaj uman, în care NASA nu mai este singurul organism care achiziţionează, deţine şi operează toată tehnologia.

Vom fi un client – un client dintre numeroşii clienţi pe o piaţă foarte robustă pentru transportul astronauţilor pe orbita terestră”, a mai susţinut el.

NASA este primul client pentru serviciile de „taxi spaţial” oferite de SpaceX: agenţia a finanţat dezvoltarea şi testarea capsulei Crew Dragon prin intermediul Programului Commercial Crew, timp de 10 ani.

SpaceX poate începe acum să pegătească prima da misiune operativă, Crew-1, cu un echipaj de 4 persoane, ce urmează să fie lansată spre sfârşitul lui septembrie. Aceasta dacă analiza datelor privind misiunea Demo-2 nu va identifica niciun fel de probleme.

Iar riscul descoperirii unor probleme încă nedetectate este extrem de mic, ţinând cont de modul în care s-a derulat această misiune.

Sursa: AGERPRES

 

Adaugati comentariu