Comisia Europeană – Măsuri exceptionale pentru consolidarea securității alimentare

Comisia Europeana_Food

Comisia Europeană – Măsuri exceptionale pentru consolidarea securității alimentare

În timpul pandemiei provocate de coronavirus, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene își demonstrează încă o dată reziliența, continuând să le ofere europenilor alimente sigure și de înaltă calitate. Fermierii și producătorii se confruntă însă cu dificultăți și cu o presiune crescândă. Pentru a-i sprijini pe toți actorii implicați, Comisia Europeana a luat măsurile necesare.

Lanț eficient de aprovizionare cu alimente

Înființarea de „culoare verzi” pentru a menține circulația alimentelor în Europa

Împreună cu țările UE, Comisia Europeană creează culoare verzi pentru a asigura funcționarea pieței unice a bunurilor. Aceste culoare verzi, bazate pe punctele esențiale desemnate de trecere a frontierelor, vor avea controale la trecerea frontierei care nu vor depăși 15 minute. Acum se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare.

[…]

Sprijin direct pentru fermieri și zonele rurale

  • Flexibilizarea utilizării instrumentelor financiare dedicate dezvoltării rurale

Fermierii și alți beneficiari ai măsurilor pentru dezvoltare rurală vor putea beneficia de împrumuturi sau garanții pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare, în valoare de până la 200 000 EUR, în condiții avantajoase (rate ale dobânzii foarte scăzute sau grafice de rambursare favorabile).

  • Comisia propune o nouă măsură de dezvoltare rurală

Noua măsură temporară le-ar permite țărilor din UE cărora le-au mai rămas fonduri de dezvoltare rurală să facă plăți fermierilor și întreprinderilor mici din sectorul agroalimentar în 2020.

Acesta ar trebui să fie un sprijin imediat pentru cei care au cel mai mult de suferit din cauza crizei. Țările UE pot oferi sprijin de până la 5 000 EUR per agricultor și de 50 000 EUR per întreprindere mică și mijlocie (IMM).

  • Majorarea plăților în avans

Pentru a crește fluxul de lichidități al fermierilor, Comisia va majora avansurile pentru politica agricolă comună (PAC), mai exact cele destinate sprijinului pentru venit (de la 50 % la 70 %) și unor plăți pentru dezvoltare rurală (de la 75 % la 85 %). Fermierii vor începe să primească aceste avansuri de la jumătatea lunii octombrie.

  • Majorarea ajutoarelor de stat care pot fi acordate fermierilor și firmelor de prelucrare a alimentelor

În temeiul cadrului temporar pentru ajutoare de stat adoptat de curând de Comisie, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100 000 EUR per fermă.

Societățile de prelucrare și de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800 000 EUR.

Această sumă poate fi completată cu ajutoare „de minimis”.

Acest tip de sprijin național specific pentru sectorul agricol poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei și are un plafon de 20 000 EUR (sau, în anumite cazuri, de 25 000 EUR).

Măsuri excepționale de piață

Ajutor pentru depozitare privată

Pentru stabilizarea pieței prin reducerea temporară a ofertei, Comisia va susține ajutorul pentru depozitarea privată a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) și a produselor din carne (de vită, oaie și capră).

Această măsură permite retragerea temporară a unor produse de pe piață, timp de minimum 2-3 luni și maximum 5-6 luni.


Derogare temporară de la normele Uniunii în materie de concurență

Comisia va autoriza derogarea de la anumite norme ale UE în domeniul concurenței. Măsura este prevăzută de articolul 222 din Regulamentul privind organizarea comună a piețelor.

Măsura va fi aplicată pentru sectorul laptelui, florilor și cartofilor. Astfel, operatorii se vor putea autoorganiza și vor putea aplica măsuri de piață la nivelul lor pentru o perioadă de maximum 6 luni.


Flexibilitate pentru programul de sprijinire a pieței

Comisia va acorda flexibilitate în ceea ce privește punerea în aplicare a programelor de sprijinire a pieței în sectorul vitivinicol, în cel al fructelor și legumelor, în cel al măslinelor de masă și al uleiului de măsline și în cel apicol, precum și a programului UE pentru școli .

Această flexibilitate are scopul de a limita oferta disponibilă din fiecare sector, pentru a determina reechilibrarea piețelor. În plus, va permite reorientarea priorităților în materie de finanțare spre măsuri de gestionare a crizelor.

Flexibilizarea PAC

Țările UE și fermierii se confruntă cu dificultăți de ordin practic în ceea ce privește îndeplinirea anumitor cerințe în cadrul PAC, iar Comisia își propune să ajute printr-o serie de măsuri concrete:

Prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul PAC

Termenul va fi prelungit cu o lună, astfel încât fermierii să aibă mai mult timp pentru a-și completa cererile, atât pentru sprijinul pentru venit, cât și pentru plățile pentru dezvoltare rurală.


Reducerea numărului de controale pe teren (la exploatațiile agricole):

Țările UE efectuează controale pentru a garanta că se respectă condițiile de eligibilitate. Însă în circumstanțele excepționale actuale, este foarte important să se minimizeze contactul fizic dintre fermieri și inspectori.

Această măsură va contribui la reducerea sarcinii administrative și la evitarea întârzierilor inutile.

Sursa: Comisia Europeana

 

Adaugati comentariu