Acumularea stocurilor ar putea duce la o creștere pe termen scurt a nevoilor de spațiu de stocare

Spatii depozitare

Colliers: Încetinirea producției din ultimele luni se va ajusta prin accelerarea livrărilor în perioada verii. Acumularea stocurilor ar putea duce la o creștere pe termen scurt a nevoilor de spațiu de stocare

Multe unități de producție din România și-au încetat operațiunile la scurt timp după izbucnirea epidemiei de Covid-19, pentru a proteja angajații împotriva răspândirii virusului.

Cu toate acestea, lunile martie și mai sunt două dintre cele mai importante luni din an pentru producție, impulsionate de cererea din piețele europene, astfel că efectele încetinirii producției sunt semnificative.

În România, potențialul de dezvoltare a producției rămâne crescut.Cele mai multe unități de producție din România și-au reluat deja activitatea, dar unele operează încă la o capacitate redusă, potrivit unei analize Colliers International.

Unitățile de producție înregistrează, drept urmare, o creștere a stocurilor sau a materialelor și componentelor care sunt parte din lanțul de producție în această perioadă. Aceasta va determina o creștere a nevoii de contracte de leasing mai flexibile în cazul în care cererea nu revine în același ritm cu producția.

Acumularea stocurilor datorate accelerarii producției  pe perioada verii, ar putea duce la o creștere pe termen scurt a nevoilor pentru spații de depozitare

Producția ar putea accelera însă în perioada verii pentru a recupera lunile slabe din primăvară, similar unităților de producție din țările vestice. Din calculele Colliers International, în ani obișnuiți, producția atinge vârfuri în România în perioada octombrie-noiembrie, când nivelul este cu 9% mai ridicat decât media altor luni, iar a doua cea mai importantă perioadă este primăvara. De altfel, pentru industria auto, atât din România cât și din alte țări importante precum Germania, Polonia sau Marea Britanie, luna martie se dovedește a fi cea de vârf.

“ Mai bine de 40% din exporturile României merg doar către principalii trei parteneri externi – Germania, Italia și Franța.  Este cumva de așteptat ca fabricile locale să lucreze într-un ritm similar. O precizare importantă este însă că România și restul țărilor emergente din regiune  sunt mai corelate cu Germania decât cu Italia și Franța în sensul că impactul concediilor din lunile de vară este mai redus”.

“Piața este deocamdată într-o stare de așteptare, dar are potențial ridicat de dezvoltare în zona de producție, pe fondul resurselor mai bune de forță de muncă neutilizată, la costuri ale muncii sensibil mai mici decât în alte țări membre din regiune și comparabile cu media Chinei.

Astfel, o revenire rapidă a economiei – scenariu pe care mizează numeroși specialiști pentru economia globală – va genera efervescență pe piața spațiilor industriale și logistice din România. Mai mult, poate atenua efectele pe termen lung ale unei eventuale evoluții nefavorabile în a doua parte din 2020”, spune Laurențiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.

 

 

Adaugati comentariu